De Nadie (dé plek voor de lucky few)

 

In Nederland is alles op en top geregeld met subsidiepotjes voor muziekles, rugby tot en met taekwando en yoga. Maar hoe gaat dat in een land en een overheid welke al moeite heeft om genoeg eten te produceren voor de hele bevolking? Dan gaan zulke hobby’s van overheid naar private bedrijven.

 

Eigenlijk gebeuren dit soort dingen in Egypte op drie manieren: Gespecialiseerde centers (http://engineeringforkids.com/),  via (prive)scholen en, last but not least, de nadie. De nadke werkt als volgt. Je legt voor Egyptische begrippen een immens bedrag op tafel en zo ben je mede-eigenaar van een stukje nadie. Daarna zijn voorj ou en je hele familie alle activiteiten van de nadie gratis of tegen heel lang tarief. Met familie bedoel ik dan, jij, je man/vrouw, je kinderen, je ouders, je broers, je zussen. Leeevenslang. Maar wel eerst dokken ter waarde van een half/heel huis.

 

Sindskort zijn wij lid van de nadie, of van de club, die heet: Horse owner’s club. Nee, het is geen manege met 5 gezelige paarden en een mannetje wat rondloopt en that’s it. Deze ‘manege’ gaat 10 stapjes verder. Zeker 20 paarden en 5 mensen die ze constant verzorgen, een zwembad, een stadum voor wedstrijden, tig veldjes om te sporten. Een speeltuin, een moskee en het beste: Een grote lap groen met groen gras middenin de stad. Dat laatste is een verademing tussen de flatgebouwen waarbij je bijna bij je buren naar binnen kan kijken, zo dicht staan ze op elkaar. (Gelukkig woon ik op de laatste verdieping en zijn wij te hoog voor gluurders om naar binnen te gluren).

 

Naast onze nadie is dé nadie van mijn wijk: Smouha club. Voor deze nadie leg je 15.000! Euro neer. Maar wel levenslang he. Mijn man stelde deze nadie als eerste voor. Twee keer zo groot, atletiek baan, driedubbel zwembad, you name it. Ik heb maar nee gezegd, anders woon ik net als de rest van de leden van Club Smouha niet meer thuis, maar op de nadie (of manege).`

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close